Ernst Netuka. Min østrigske træner gennem 5 sæsoner i Vejle Boldklub og Hvidovre IF

Ernst Netuka er uden tvivl den træner, der har haft størst betydning for min fodbold karriere og i særdeleshed udvikling som målmand.

Jeg var så heldig, at have ham som træner både i Vejle Boldklub  ( 1962 – 65 ) og Hvidovre IF, som jeg skiftede til i sommeren 1968.

Her var jeg under Netukas kyndige instruktion i 2 sæsoner fra 1970 – 1971.

ANNONCE

Lige som Tivadar Szentpetery var flygtet fra Ungarn, var Netuka, der var østriger, flygtet 1945 fra de russiske styrkers invasion i Wien under 2. verdenskrig.

Datidens superliga=2 x træning om ugen

Det var helt normalt, at selv hold i 1. division kun trænede to gange om ugen, selv havde deres træningstøj med til træningen tirsdag og torsdag – og selv vaskede det!

Sammen med Ernst Netuka øgede jeg træningen med en ekstra dag og dermed den første i VB, der trænede 3 gange.

Målmand kaster sig, træning
Foto: Vidar Nordli Mathisen/unsplash.com Sådan kunne man godt se ud under målmandstræningen på de “våde” dage

Nu er målmandstræning speciel i forhold til ”markspillerne”.  Man skal under målmandstræningen kaste sig til højre og venstre. Og træningstøjet skal vaskes efter hver træning. Til sidst accepterede klubben, at de ville vaske tøjet efter hver træningssesion.

Netuka varetog alle trænerfunktioner

Ernst Netuka varetog selv – som det var reglen dengang med kun en træner – målmandstræningen efter den ordinære træning af markspillerne. Vi havde vores program på ca. en halv times tid. Det indeholdt alle de del-elementer, som en målmand skal være i besiddelse af: tekniske øvelser som at gribe bolden i forskellige positioner, reaktionstræning, springevnen (at kunne springe fra midten af målet og gribe/slå bolden uden om stolpen), langskud, gribe/bokse indlæg fra kanterne, høje bolde, placering i målet. Og sidst, men ikke mindst, dirigere sit forsvar, fordi målmanden, som bagerste spiller, har det bedste overblik.

Som fuldtidsansat træner, stod Ernst stort set til disposition døgnet rund og i alle situationer. Som ”ekspert” i tysk var han også min supervisor, da jeg lavede tyskopgave på seminariet.

Agerede som ‘supervisor’ på læreruddannelsen

I forbindelse med læreruddannelse, skulle man dengang et halvt år på ”græs”, hvilket betød, at man skulle fungere som lærer på en skole.

Jeg fik ”job” i Skærbæk ved Fredericia. Busforbindelser dertil efter aftenens træning i Vejle var sparsomme. Men Ernst Netuka kørte mig efter hver træning til min bopæl i sin lille røde Renault.

Ernst Netuka lægger taktiken til den kommende kamp
Ernst Netuka lægger taktikken til den kommende kamp. Foto: Ukendt/udklip fra scrapbog.

Taktisk, var han ikke en træner med de store armbevægelser. Han var rolig både til træning og kamp. Hans styrke var samtalerne og anvisningerne med os spillere, enkeltvis.

Det store menneske Netuka

Alle mine trænere har været fagligt dygtige, menneskelige og indsigtsfulde. Jeg vil ikke indrangere dem i nogen rækkefølge. Alle har de givet noget til min fodbold karriere og noget der kunne bruges i min efterfølgende tid som træner.  

Det blev også til 9 ungdomslandskampe under træner Ernst Netuka. Her er 4 VB´ere linet op før en landskamp i Sverige. Fra venstre udnertegnede, Karsten Lund, Niels Erik Andersen og Johnny Hansen. Foto: Ukendt/udklip fra scrapbog.

Dog skal Ernst Netuka fremhæves, som den træner, der har bidraget med mest under de 5 sæsoner, jeg havde ham som træner i Vejle Boldklub og Hvidovre IF.

Fra min tid i Hvidovre IF, hvor Ernst Netuka førte os til både bronze og sølv i landets bedste fodboldrække. Yderst til venstre ses forøvrigt Finn Cyril, legendarisk holdleder i Hvidovre IF, mens Ernst Netuka flankerer truppen yderst til højre. Foto: Ukendt/udklip fra scrapbog.

Opnåede resultater under den ”lille” østriger og “store” menneske Ernst Netuka:

Vejle Boldklub Sølv 1965

Hvidovre IF Bronze 1970

Hvidovre IF Sølv 1971

Landsholdsdebut 1970 mod Polen I Idrætsparken

50 år siden min deltagelse ved OL i München 1972

Her sammen med mine to sønner Mark (på armen) og Jim. I det olympiske jakkesæt inden afrejsen til OL i München. Foto: Heinz Hildebrandt
ANNONCE