Den svære taktik

Når banerne snart åbner få trænerne hænderne - eller rettere fødderne – fulde med at følge op på de områder, der er faldet ud i den tid, der har været ufrivillig pause. Fysik, teknik og ikke mindst taktikken skal der styr på. Og netop taktikken er måske det sted man hurtigst kan få styr på holdet – men måske også den sværeste for en træner. Læs artiklen på Dansk Træner Bureau, www.ccplayers.dk

1707

Gennem de 15 år jeg var træner var taktikken det sværeste af få styr på. Som instruktør på DBU´s trænerkurser var den teoretiske side på plads. Men som træner må jeg indrømme, at det tog længst tid at klare den praktiske taktiske side af jobbet.

Det var ikke noget problem – for mig –  på spillermøderne at forklare spillerne, hvordan man skulle spille 4-4-2, 4-3-3 eller 3-5-2, som jeg sluttede af med som træner for Køge Boldklub.

Med brikkerne på taktiktavlen kunne man hurtig forklare, hvordan spillerne skulle bevæge sig i angrebsspillet og hvordan omstillingen til forsvar skulle foregå.

ANNONCE

Vi mennesker er forskellige   – og ligeså fodboldspillere. Nogle kan omsætte teori til praksis og nogle forstår ikke en dyt af det, man viser på taktiktavlen.

Man skal være grundig og enkel, når det skal overføres til banen. Ja, man skal faktisk både vise hver enkelt spiller, hvordan han skal bevæge sig. Og samtidig vise helheden. F.eks. hvordan en forsvars linie skal stå og bevæge sig fremad i angreb og bagud i forsvar.

Desuden skal man have forsvar, midtbane og angreb til arbejde sammen. Ydermere er et hold ikke en stationær enhed. Til næste kamp er der måske skiftet ud på flere pladser.

Som træner skal man hele tiden have fat i den enkelte spiller og forklare ham taktikken – og høre, om han også har forstået, hvad man mener.

Jo, der er nok at gå i gang med, når banerne bliver åbnet.

ANNONCE