Da VB og 17 årige Heinz Hildebrandt udfordrede mægtige Arsenal på Vejle Stadion

Heinz Hildebrandt, 72 år, tænker tilbage på sit fodboldliv i Vejle Boldklub. Få målmænd får en mulighed for at debutere som 17 årig mod et af Europas bedste hold. Det skete for Hildebrandt i 1961. Året efter var han med til at slå de nykårede engelske mestre, Ipswich, på Vejle Stadion.

Legen med den runde kugle kom ganske naturligt til Heinz Hildebrandt, medens han boede i landsbyen Ørum mellem Daugård og Hedensted. ”Dengang bestod drengelivet næsten kun af fodbold og skole. Al vores fritid gik med at spille i baggårde og på åbne pladser. Vi spillede morgen, middag og aften, hvis vi kunne slippe af sted med det”, erindrer Heinz Hildebrandt. 

ANNONCE

Heinz Hildebrandt kom tidligt til at stå på mål. ”Jeg begyndte allerede som målmand i 10 års alderen. Medens jeg spillede i Hedensted, var jeg med til at tabe en kamp 0-22. Jeg spillede back i den uheldige kamp. Min egen præstation i forsvaret har nok ikke været overbevisende, men ikke desto mindre tilbød jeg vores træner at stå på mål i den næste kamp. Jeg følte, at der måtte ske noget. Siden den dag har jeg stået mellem stængerne”, fortæller Heinz Hildebrandt i dag.

Indmeldelse i Vejle Boldklub i 1959

Heinz Hildebrandt kom til Vejle Boldklub som juniorspiller i 1959. ”Jeg havde lyst til at prøve nogle nye udfordringer efter mange gode år i Hedensted. Så en dag cyklede jeg til Vejle for at undersøge tingene nærmere. I forretningen Cykelkompagniet, der lå midt i Vejle, mødte jeg VB-lederen Robert Torntoft. Jeg spurgte ham ydmygt, om jeg kunne blive meldt ind i VB. Heldigvis sagde han Ja”, fortæller Heinz Hildebrandt med et glimt i øjet. 

Heinz Hildebrandt havde nemt ved at falde til i VB. ”Jeg var heldig med at komme til klubben på et godt tidspunkt. Omgivelserne var ideelle til fodbold. Både det flotte stadion og træningsbanernes beliggenhed omkring den dejlige skov var bestemt medvirkende til de gode fodboldspil, der var VB’s varemærke”, fortæller Heinz Hildebrandt.

Debutkampen mod Arsenal FC i 1961

I forsommeren 1961 lagde Vejle Stadion græs til en kamp mod et af datidens storhold Arsenal FC, der var på danmarksturne. Arsenal blev vurderet som et af Europa allerbedste hold, så Vejle-spillerne, der ikke klarede sig særlig godt i 1. division, havde udsigt til at få et ordentligt slag på lampen. 

7.800 tilskuere var mødt op den 22. maj 1961. De blev vidner til et stærkt britisk hold, der fuldstændig dominerede kampen fra start til slut. Der var tale om fodboldopvisning, som ikke havde været set på Vejle Stadion i mange år. Vejle slap med at tabe 0-3.

Den største overraskelse var dog den 17 årige debutant i Vejle-målet – Heinz Hildebrandt.  Selv om der gik 2 mål ind inden for de første 30 minutter, tog det ikke pusten fra debutanten. Hildebrandt stod sikkert i hele kampen og blev rost af englænderne efter kampen. 

Heinz Hildebrandt har ikke glemt kampen mod Arsenal i de mellemliggende år. ”Det var naturligvis fornemt at blive udtaget som 17 årig. Udtagelseskomiteen løb naturligvis nogen af en chance ved at lade mig debutere mod et professionelt tophold. I dag ville man nok have udskudt debuten for en 17 årig til et senere tidspunkt”, reflekterer Heinz Hildebrandt i dag. 

Der var dog bud efter den unge målmand allerede weekenden efter. Heinz Hildebrandt debuterede i 1. division i en kamp mod AIA, Århus.

Flot sejr over de engelske mestre i 1962

Året efter i 1962 vogtede Heinz Hildebrandt målet i VB som fast mand og var i maj 1962 med til at slå de engelske mestre fra Ipswich Town FC. 

Ipswich havde – i klubbens allerførste sæson i den engelske 1. division – sensationelt vundet det engelske fodboldmesterskab ved at besejre Aston Villa 2-0 i den sidste kamp. Det var sket kun 5 dage før venskabsopgøret i Nørreskoven. 

VB havde indgået aftalen om venskabskampen med det sympatiske Suffolk-mandskab adskillige måneder før kampdatoen, men VB-lederne havde på det tidspunkt næppe forestillet sig, at Vejle Stadion skulle lægge græs til et så fornemt besøg i det sene forår. 

Det var skuffende, at kun 5.600 tilskuere benyttede den lune aften til at se topfodbold i Nørreskoven. En af forklaringerne til det lave fremmøde var nok, at Vejle klarede sig skidt i den danske 1. division. 

De VB-tilhængere, der blev hjemme i haven eller på altanen, gik glip af en strålende kamp, hvor Vejle helt nedspillede de uengagerede engelske mestre, der slap billigt med kun at tabe 2-3. Det undrede de fleste, hvordan ordinære Ipswich fra det sydøstlige Storbritannien var blevet mestre. 

Gæsternes største navn var uden for banen. Det var cheftræner Alf Ramsey, der havde formået at gøre et ordinært mandskab uden stjernespillere til engelske mestre på rekordtid. Efter trænergerningen i Ipswich blev Alf Ramsey i 1963 landstræner for England og stod i spidsen for holdet, der hentede VM-trofæet hjem til England i 1966. 

Det tabte mesterskab i 1965

Som så mange andre spillere har Heinz Hildebrandt heller ikke fortrængt guldkampen mod Esbjerg i efteråret 1965. 

Vejle tog imod Esbjerg i Danmarksturneringens tredjesidste runde i 1965. Vestjyderne førte 1. division, men Vejle var kun et point bagud. En sejr i Nørreskoven ville bringe det talentfulde VB-hold på førstepladsen med gode muligheder for at vinde mesterskabet. Efterårssæsonen havde været helt fantastisk – Vejle havde vundet alle sine kampe – 7 kampe i træk.

Næsten 20.000 tilskuere var mødt op i Nørreskoven. Opvarmningen havde stået på hele dagen, og de første tilskuere mødte allerede op om formiddagen. Kampen startede kl. 13.30. 

De blev vidner til en rigtig topkamp med høj intensitet, hvor der blev gået til vaflerne. Heinz Hildebrandt vogtede målet for østjyderne.  

Vejle kom planmæssigt foran 1-0 ved Ole Fritzen på et langskud, som helt overrumlede Esbjergs landsholdsmålmand Erik Gaardhøje. I resten af kampen havde VB fin kontrol med kampen. De to halfbacks Palle Brinch og Niels Erik Andersen trak sig tilbage og var med til at afværge forsøgene fra de mere og mere desperate esbjergensere. De opstemte tilskuere forventede, at Vejle ville køre sejren sikkert hjem.

2 minutter før tid fik Esbjerg tilkendt et frispark uden for straffesparksfeltet. Vejle-spillerne forventede, at den skudstærke centerhalf Børge Enemark ville skyde direkte på mål, men i stedet afleverede han ind i feltet. Efter klumpspil udlignede Carl Emil Christiansen og bragte derved vestjyderne på mesterskabskurs igen. 

Topkampen blev bragt i Danmarks Radio søndag aften kl. 18.00-19.30. Det var første gang, at der blev transmitteret fodbold fra Vejle Stadion. Dengang var det meget sjældent, at DR transmitterede danske klubkampe, men Gunner Nu Hansen & Co havde købt denne kamp af VB, da der ville være fuldt hus på Vejle Stadion. 

Esbjerg blev danmarksmester 1965, mens Vejle måtte nøjes med sølv.

Skifte til Hvidovre i 1968

Efter mange gode år i Vejle Boldklub rykkede Heinz Hildebrandt i 1968 østpå. ”Jeg mødte min tidligere holdkammerat i VB Leif Sørensen, der huserede på midtbanen i Hvidovre. Klubben havde netop mistet sin målmand og manglede en afløser. Jeg var ikke længere fast mand hos VB. Da forstadsklubben både kunne skaffe mig bolig og et job som lærer, kunne jeg ikke sige nej tak til det gode tilbud”, fortæller Heinz Hildebrandt.

”Det var vemodigt at tage afsked med VB. Jeg havde haft 9 gode år i klubben, så det var en svær afsked”.

Heinz Hildebrandt fik mange gode år som målmand på vestegnen. Det blev både til medaljer og en flot landsholdsdebut i 1970. I mange år var Heinz Hildebrandt en af de absolutte topmålmænd i 1. division. Kulminationen på den positive udvikling, der begyndte i Vejle, skete i sommeren 1972, hvor Hildebrandt drog med OL-landsholdet til OL i München. Det danske landshold klarede sig strålende og blev nr. fem. Heinz Hildebrandt vogtede målet i kampen mod de senere sølvvindere fra Ungarn. 

Heinz Hildebrandt har ikke sluppet forbindelse til VB efter de mange år. Når seniorerne mødes hver måned, tager Hildebrandt så vidt muligt turen over Storebælt. Den tidligere VB-målmand har i dag Dansk Træner Bureau, der formidler kontakt mellem trænere og klubber. 

Heinz Hildebrandts kampe for Vejle Boldklub 1961-1968
Turnering Kampe Mål
Danmarksturneringen 123 0
Landspokalturneringen 15 0
Øvrige  19 0
I alt 159 0
Kilde: www.vejle-boldklub.dk

Forfatteren af denne artikel er ukendt. Tilladelse til tredjeparts gengivelse må derfor rettes direkte til Vejle Boldklubs administration.

ANNONCE