Mine trænere 2. Ørum – Daugård

Det bliver lang og en forhåbentlig interessant, nostalgisk vandring gennem min tid som fodboldspiller.Samt en historie om de trænere, der har haft en betydning for min udvikling på og vel også uden for fodboldbanen. Jeg har hentet informationer fra bl. a. min hukommelse, Lokalarkiver, Wikipedia, Google Maps.

Min første fodboldbane

Vi befinder os i slutningen af 1940´erne kun 4 – 5 år efter 2. Verdenskrigs afslutning.

Ørum er en landsby – i nærheden af Daugård – beliggende 6 km øst for Hedensted i nærheden af Vejle. Indkøbsmulighederne var en god gammeldags købmand på den ene side og en ny brugs lige over for på den modsatte side, samt en cykelhandler og smedje.

cykelhandlerens forretning ses til venstre og smedien til højre. Foto fra Hendensted Kommunes lokalarkiv
Cykelhandlerens forretning ses til venstre og smedien til højre. Foto fra Hedensted Kommunes lokalarkiv

Selv om Ørum kun havde få hundrede indbyggere dengang – som i dag -var der alligevel penge i kommunekassen til at anlægge en ny fodboldbane. Jeg kan se på google maps, at samme bane i dag fungerer som en – i tidens ånd – natur – og motionslegeplads.

ANNONCE
Fodbold Select
Bold med snøre fra Select. Foto: SELECT Sport

Det var her, jeg for første gang spillede fodbold med byens drenge. Hvad drivkraften har været husker jeg ikke noget om. Men fodbolden var formentlig en slidt læderbold med blære og snøre.

Se film fra Select Sport om Eigil Nielsen udvikling af den moderne fodbold her.

Efter at være kommet til Danmark med min mor og hendes 2 søstre som flygtning den 5. maj 1945 til lejren i Oksbøl, blev en del flygtninge – bortset fra dem, der senere blev returneret til det sønderbombede Tyskland – fordelt til forskellige steder i Jylland og sat i arbejde.

Min mor – og jeg – havnede på Ørumgård hos Baron Rosenkrantz, hvor hun blev ansat som stuepige og senere kom til at stå for køkkenet. Vi skylder Baron Rosenkrantz er stor tak. Uden hans hjælp var vi blevet sendt ud af landet som mange tusinde flygtninge til det Tyskland, der stadig lå i ruiner.

Ørumgaard i Daugaard. Foto: Landbrugsfoto/Olav Sejerøe Mobil 61300532
Det flotte gods, Ørumgaard i Daugaard. Foto: Landbrugsfoto/Olav Sejerøe

Det var ikke kun fodbold det drejede sig om, men lige så meget leg i skov, mose og vandløb. Vi drenge passede os selv uden opsyn af forældre og pædagoger – og slap godt fra det med livet i behold.

Egentlig skulle jeg være startet i Daugård Idræts Forening, men på en eller anden måde gik det i vasken.

Thomas Gravesen, der spillede for Vejle, Hamburger SV, Everton FC, Real Madrid m.fl. og landsholdet ikke at forglemme, voksede op i Daugård. Hans tilknytning til landsbyen er et sommerhus ved Daugård Strand, hvis han stadig har det.

Næste måned, april, kommer til at dreje sig om min debut på lilleput holdet i Hedensted Idræts Forening.

Kildemateriale: Wikipedia, Google Maps, Select Sport, Hedensted Kommune og egen hukommelse.

ANNONCE