Det har været generelle betragtninger. Især til hjælp og selvhjælp for trænere i ungdoms – og serierækker. I denne sidste del vil jeg bevæge mig ind på et særdeles svært område: målmanden og psyken, eller som vi i min aktive tid kaldte det “nerver”. Målmandsposten adskiller sig væsentligt fra de øvrige 10 medspillere.

Målmanden kan hurtigt blive midtpunktet med enten en redning i “TV-klassen” eller et såkaldt “målmandsdrop”.

Målmanden kan hurtigt blive midtpunktet med enten en redning i “TV-klassen” eller et såkaldt “målmandsdrop”. Med en god træning kan man både optimere og formindske begge dele.Selv målmænd i Champions League har vi set lave graverende fejl i den forgangne sæson.Markspillere kan have den ene skæve aflevering efter den anden uden at det tillægges nogen særlig betydning.Til gengæld udstilles markspilleres nervepres ved afgørende straffesparks i CL og pokalturneringer. Spillere, der normalt under træning kan score hver gang, bliver under en straffesparkskonkurrence sat under pres og laver – set fra tv-lænestolen – uforståelige spark som at sparke langt over mål.Målmanden må – i selve kampen – ikke lave fejl. Det koster mål. Derfor er nervepresset stort.Jeg husker fra min egen tid som divisionsmålmand, at presset op til en kamp var stort. Mærkværdigvis kom “nerverne” hos mig ca. 3 timer før en kamp. Uanset om kampen skulle afvikles formiddag (som dengang var normalt for Hvidovres hjemmekampe), eftermiddag eller aften.Selv i dag er det uforståeligt for mig, hvorfor det var sådan.Selvfølgelig var der irriterende at det forholdt sig sådan. Men måske også en nødvendighed for at kunne lave en toppræstation, hvor hver enkelt muskelfiber og koncentrationen var spændt til det yderste.Men jeg tror, at alle fodboldspillere har “nerver” på det ene eller andet niveau. Vi vil simpelthen ikke tabe. Mit middel mod “nerverne” var simpelthen at være i den bedste træningstilstand hele tiden. Groft sagt havde jeg dårlig samvittighed, hvis jeg havde fået en enkelt øl midt på ugen! I dag er tilgangen til motionsfodbolden heldigvis mere moderat.Håber læsningen om “Hvordan man kan træne målmanden” har været til hjælp og inspiration for trænere, der står alene med markspillere og et par målmænd en træningsaften.

ANNONCE