De fleste klubber er ved at tage hul på den nye sæson. Det kan blive en lang sejtrækker især for serieholdene, der først åbner forårsturneringen i slutningen af marts.

Nu er de fleste dog heldigvis forgyldt med kunststofbaner og ikke grusbaner var almindelige bare for 5 år siden. Det var ikke sjovt, når man skulle til træning og regnen eller tøsneen væltede ned og gav iskolde fødder, næsten inden træningen var startet. Som supplement hertil den for danske forhold så velkendte blæst. Som selvfølgelig også hærger, selv om vi har fået kunststofbaner.

Tre måneder er en lang er en lang indkøringsperiode. Den kan dog blødes op, hvis man vælger januar som indendørs træning i gymnastiksal eller hal. Grundkonditionen med længere løbeture på ca. 4–5 km for at styrke led, ledbånd og muskler.

ANNONCE

Weekenden — indtil træningskampene — starter kan bruges til længere løb i den nærliggende skov. Det er mere ”spiseligt” for spillerne. Det er jo en kendt sag, at fodboldspillere ikke er vilde med at løbe — især uden bold.

Midtvejs i opstartsfasen lægger mange klubber en træningslejr ind i programmet. Man behøver ikke nødvendigvis at tage til Tyrkiet, Sydspanien eller langbortistan. Et forlænget weekendophold går også godt.

Man tager ikke kun på træningslejr for at pudse formen af, men i ligeså højgrad for at fremme det sociale sammenhold blandt spillerne. Jo bedre træner og spillere kender hinanden jo større chancer er der for blandt så mange spillere, at små knaster i det daglige ikke vokser sig store.

Det er velkendt at ledere og træneren tager samtaler med spillerne. Man kan snakke om træningen, taktikken m.m. Men også om spillernes dagligdag, hvis spillerne altså er interesseret i det.

Ofte er der kommet nye spillere til i vinterpausen, hvilket giver nye holdkammerater. Lad spillerne holde ”samtaler” med hinanden. På den måde forbedrer det også forståelsen mellem dem og giver større hensyntagen, hvis der opstår uenigheder. Og det gør der uundgåeligt.

En af de ting man kan tage op er brugen eller begrænsning af brugen af mobiltelefoner i omklædningsrummet.

ANNONCE