Denne gang vil jeg bevæge mig ind på et område, hvor træneren er nødt til at vejlede sin målmand. Målmanden er jo som bekendt bagerste mand på holdet og har derfor det totale overblik. Ikke kun over sine forsvarsspillere, men hele holdet.

Hvor ofte har man ikke set at området ved bagerste stolpe er totalt udækket.

Af samme grund er det derfor også ham, der med sine tilråb skal dirigere sine spillere. Vigtigst er faktisk for ham at koncentrere sig om de forsvarsspillere, der er i den modsatte side af, hvor spillet foregår. Han skal gøre opmærksom på, om modstanderens spillere løber ”bagom”.

Hvis målmanden ikke har gjort ham opmærksom på angriberen, kan er diagonal bold være farlig og give frit løb.

ANNONCE

Målmanden har også en stor dirigerende opgave ved et frispark. Vil han have en mur. Og hvor mange skal der være i muren? Skal der være ”hul” i muren, så han har frit udsyn til den der sparker frisparket?

Ved hjørnespark skal forsvarsspillerne også være på plads. Skal der kun være en ved forreste målstolpe? Eller skal der stå en forsvarsspiller ved hver målstolpe?

Og så noget af det vigtigste. Hvor ofte har man ikke set at området ved bagerste stolpe er totalt udækket. I min tid som træner, havde jeg altid en spiller fast stående til at dække det bagerste område.

Indtil videre er følgende områder berørt: Spring kraft, høje bolde, opvarmning, udkast/udspark, ”keeper-sweeper”, hvordan vejleder målmanden sit forsvar ved spil, hjørnespark, frispark.

Læs de foregående 5 artikler, hér på Dansk Træner Bureaus hjemmeside.

ANNONCE